medgenetix

Switch to desktop Register Login

Predyspozycja do nadciśnienia / wrażliwość na sól - analiza 3 mutacji genu GRK4 oraz genotypowanie ACE

 

Nadwrażliwość na sód, będący składnikiem soli stanowi predyspozycję do powstania nadciśnienia tętniczego. Nadciśnienie z kolei jest czynnikiem ryzyka zawału serca, chorób nerek, oczu, przyspiesza rozwój miażdżycy. Test polega na analizie mutacji genu GRK4 i ACE zaangażowanych w regulację ciśnienia krwi i tolerancję soli.

Dzienne zapotrzebowanie człowieka na sól wynosi tylko 1g. Polacy zjadają przecietnie od 8 do 15 g soli dziennie, niektórzy zjadają nawet ponad 30g. Podczas wytężonej pracy fizycznej, w dużym upale i określonych chorobach organizm potrzebuje więcej soli, około 5 g dziennie. W krajach o wysokim spożyciu soli kuchennej nadciśnienie tętnicze wystepuje szczególnie często.

Nadciśnienie tętnicze jest chorobą układu krążenia, polegającą na zwiększonym ciśnieniu krwi w naczyniach tętniczych. Jest choroba przewlekłą o długotrwałym leczeniu. O nadsiśnieniu tętniczym mówimy wówczas, gdy podczas kilkakrotnych pomiarów, dokonywanych w spoczynku, ciśnienie przekracza wartości graniczne: 140/90 mm Hg.

Objawy nadciśnienia tętniczego:

  • uczucie kołatania
  • bóle w okolicy serca
  • bóle i zawroty głowy
  • duszność
  • pobudzenie lub zmęczenie i senność

Czym jest wrażliwość na sól?

Jest miarą odpowiedzi ciśnienia krwi na spożytą z pokarmem sól. Ogólnie ludzi możemy podzielić na wrażliwych i niewrażliwych na sól. Większe prawdopodobieństwo podwyższonego ciśnienia krwi wykazują ludzie wrażliwi na sól.

Zagrożenia wynikające z wrażliwości na sól:

  • wysokie ryzyko nadciśnienia tętniczego, chorób serca
  • krótszy średni czas życia przy zachowaniu dotychczasowej niezdrowej diety i siedzącego trybu życia

Ludzie ze zdiagnozowana wrażliwością na sól powinni przykładać większą uwagę do prawidłowego odżywiania – dieta uboga w sód, bogata w potas:

  • spożywać więcej warzyw i owoców
  • spożywać produkty świeże, unikać produktów przetworzonych
  • mniejsze porcje
  • unikać produktów pieczonych na bazie proszku do pieczenia i sody

 

Materiał do badania: krew pełna pobrana na EDTA/ wymaz z policzka

Temperatura transportu materiału: temp. otoczenia (4-25ºC)

Termin wykonania: 14 dni roboczych*

Cena: 300zł

*termin wykonania liczy się od dnia dostarczenia materiału do laboratorium

 ZAMÓW TEST

Zamów test poprzez email bok@medgenetix.com lub telefonicznie 22 422 20 80

© Medgenetix 2013. All rights reserved.

Top Desktop version